Виберіть країну:

Написати нам

Бажаєте працювати з нами?

    photo
    Діджиталізація бізнесу

    «Живий» копірайтер vs Chat GPT. Хто кого?

    01.05.2023 0

    Chat GPT. Круто, технологічно, недорого. «Ідіть лісом, копірайтери з бірж та штатні співробітники. Тепер ми наповнимо сайт швидко, якісно і, що найголовніше, за копійки». Саме так вважають більшість власників WEB-ресурсів, які вперше почули назву Chat GPT та спробували робота у дії.

    Ні, справді, штука класна. Якщо не враховувати кількох «але». Отже, чи така крута ця річ, як її рекламують? Насправді ні. Чому? Розглянемо далі.

    Що таке Chat GPT?

    Про цю робототехніку, скоріше за все, чув кожен — від власника великого підприємства до простого школяра. Сам себе він рекламує так:

    Не знаю як вас, але мене не вражає нічого, окрім правдивості останньої фрази. Адже «штучний інтелект»? Ок. «Глибоке навчання нейронних мереж»? Що, перепрошую? Не треба проводити жодних досліджень, щоб зрозуміти — імітувати стиль та тональність живого спілкування можуть лише люди!

    І, звичайно, зараз алгоритми пошукових систем не розуміють, написаний текст копірайтером чи роботом. Але якимось чином більшість таких статей «вилітає» з пошуку. Відновити потім довіру Ґуґла дуже непросто — легше створити новий ресурс.

    Звичайно, якщо замислитись, то робота недокопірайтерів (вибачте, колеги «по цеху») також може вплинути на рейтинг подібним чином. Саме тому — абсолютно безкоштовна порада: потрібно спочатку подивитися на результативність роботи обраного вами фахівця, а не замовляти одразу мільйон текстів по 10 грн за «кіло». Але зараз не про це, а про новомодного робота.

    Отже, пройдімось по недоліках Chat GPT, а потім подумаємо чи варто ним користуватися і для яких цілей.

    Емоційний зв’язок

    Хороші копірайтери, перш ніж написати статтю, аналізують цільову аудиторію. Тобто відразу ж намагаються створити емоційний зв’язок із людьми, які читатимуть матеріал. Вони знають як використовувати друковане слово, щоб утримати увагу існуючих читачів та залучити нових. Це те, що Chat GPT, при всій своїй крутості, зробити не зможе.

    Гнучкість

    Чи пробували колись змусити кішку виконувати ваші команди? Ось це приблизно те саме, що намагатися навчити Chat GPT писати в потрібній вам стилістиці. Копірайтер може без проблем адаптуватися до будь-якої теми, змінювати стилістику відповідно до ваших потреб. Робот працює виключно за алгоритмом (скриптом). Він створює тексти, аналізуючи лише задану йому інформацію. Тому для більшості проєктів, де необхідна гнучкість та креативність, він не підходить.

    Контроль якості

    До копірайтера ви можете пред’явити претензії, якщо текст вам не сподобається. Тобто між виконавцем та замовником є певна комунікація. Копірайтер ставить запитання та уточнює інформацію, щоб створений ним контент був найбільш ефективним. Chat GPT не вміє аналізувати, тому не оцінює якість згенерованих ним матеріалів. А претензії ви йому, зрозуміло чому, не висунете.

    Креативність

    Хороший копірайтер створює тексти, які будуть повністю унікальними. Вони зможуть чудово відобразити ідею, яку бачить замовник. Chat GPT генерує тексти, як дві краплі води схожі на контент з Інтернету, тільки написані іншими словами. Він працює за пошуковими алгоритмами та базами даних, що не додає вашому сайту креативності.

    Вартість

    На перший погляд, може здатися, що використання ресурсів Chat GPT в рази дешевше за роботу копірайтерів. Але хороший фахівець, якщо порахувати у довгостроковій перспективі, виявиться вигіднішим. Копірайтер створює більш ефективний контент, що призводить до більшої кількості продажів, а ще він залучає клієнтів. Тому спеціаліст незабаром повністю окупить свою зарплату.

    Як можна використовувати Chat GPT?

    Chat GPT насправді не такий поганий. Його можна ефективно використовувати у багатьох галузях. Наприклад, для:

    1. Автоматичних чат-ботів. Chat GPT створює скрипти, які можуть спілкуватися з людьми різними мовами. Боти можна налаштувати для відповіді на запитання, надання інформації або виконання транзакцій.
    2. Аналізу тексту. Chat GPT швидко шукає ключові слова, що дозволяє вам, не читаючи великі обсяги матеріалів, дізнатися про що в них йдеться. Це може бути особливо корисним для моніторингу обговорень у соціальних мережах та на форумах.
    3. Машинного перекладу. Chat GPT швидко і більш-менш точно перекладає тексти будь-якою мовою. У робота є вбудований словник та безліч тематичних алгоритмів.
    4. Поліпшення якості продукції. Chat GPT аналізує послуги, що надаються вашою компанією та конкурентами. Він може запропонувати вам щось нове або підкаже, як апгрейднути старе.

    До речі, якщо ви вже так хочете використати Chat GPT для наповнення сайту, то він непогано справляється з побудовою структури статей. А ще, робот допоможе підібрати ресурси для рерайту, які «вистрілили» в пошуку. Але далі саме копірайтер має впорядкувати їх, проаналізувати та зробити унікальними.

    Ще раз — то чому ж вам варто вибрати копірайтера?

    Хоча Chat GPT і має багато переваг, все ж саме копірайтер залишається ідеальним варіантом для створення якісних текстів. Хороший фахівець пише унікальні, креативні та адаптовані до потреб клієнтів матеріали. Вони привертають увагу та переконують аудиторію звернутися саме до вас.

    Chat GPT – це, безумовно, потужний інструмент. Але він працює виключно на базі даних та алгоритмів, які були закладені в нього програмістами. Робот не здатний аналізувати контекст, не має емоційного інтелекту і не розуміє почуття людей. Хороший копірайтер може адаптувати свій стиль та тон під потреби та вимоги клієнта. Він враховує особливості аудиторії та вплив тексту на її емоційний стан.

    Крім того, копірайтер глибше розуміє матеріал. У своїй роботі він використовує власний практичний досвід та знання. Тому, як з погляду маркетингу, так і з боку психології, тексти, які будуть інформативними та привабливими для цільової аудиторії, може створити тільки жива людина.

    Click on a star to rate it!

    Average rating 5 / 5. Vote count: 1

    No votes so far! Be the first to rate this post.

    Коментарі

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *